Kako sistemi oz. programi komunicirajo?

17.1.2022 - 343 besed

Človeška komunikacija poteka na nešteto različnih načinov. Potrebno je tudi upoštevati, da ljudje govorimo različne jezike, zato je potrebno vzpostaviti skupne načine komuniciranja. Eden od načinov je vsekakor, da se govori v skupnem jeziku. Tak način lahko uporabimo tudi v komunikaciji programov, kjer morajo programi imeti skupni jezik.

Skupni jezik programov

Načinov komunikacije programov je nešteto, vendar če se fokusiramo samo v primeru povezave oz. integracije sistemov v podjetju. Podjetje ima npr. spletno trgovino in nek računovodski program. Vprašanje je, kako lahko spletna trgovina komunicira z računovodskim programom in obratno. Ker je nešteto tehnologij za spletne trgovine in računovodske programe, jih je potrebno ponovno spraviti v skupni jezik. Tukaj pa lahko mi vskočimo z našo tehnologijo integracije programov.

Kako vzpostavimo komunikacijo programov?

Prvi korak pri vzpostavitvi komunikacije je, da lahko dostopamo do vseh akterjev komunikacije. Najbolj pogost način je, da program vsebuje t.i. programski vmesnik (API), ki služi za izmenjavo podatkov. Sama izmenjava poteka po striktno določenih pravilih, tako da je lahko povezava stabilna in zanesljiva. Vsekakor obstajajo tudi drugi načini, ki imajo svoje prednosti in slabosti.

Drugi korak je vzpostavitev skupnega jezike. Najlažje si to predstavljamo, da neke podatke, ki nam jih vrača program A ustrezno preoblikujemo v format, ki ga bo program B razumel in sprejel. Primer je uvoz spletnega naročila v računovodski program kjer moramo preoblikovati vse podatke naročila v format, ki ga vaš računovodski program razume in podpira.

Ali je komunikacija varna in stabilna?

Pri sami komunikaciji programov uporabljamo že prej omenjene vmesnike, ki omogočajo stabilno in varno povezavo. Ker je njihov namen, da omogočajo programsko izmenjavo podatkov, ni večjih skrbi v primeru nadgradenj ali sprememb kateregakoli programi. Vsekakor so vedno možne nekompatibilne spremembe, vendar način same implementacije mora omogočati enostavno spremembo oz. popravek.

Kaj prinaša prihodnost?

Komunikacija oz. integracije programov je vse bolj pogosta in vse bolj pomembna. Ravno zaradi teh razlogov se bo v prihodnosti samo še povečevala potreba po integraciji sistemov. Pomembno je, da se tega zgodaj zavemo in poskušamo čimprej vključiti integracijo oz. avtomatsko komunikacijo programov v poslovni proces podjetja.

Omogočite komunikacijo vaših programov

Preverite možne integracije vaših sistemov oz. programov.
Ogled integracij